Nieuwe focus -> minder producten =
SALE! bij Run Dog
Gratis verzenden boven 50 euro in NL
Gratis verzenden boven 100 euro in BE
Outdoor sporten met je hond

Rosine Verkleij - 24 / Aug / 2022

Outdoor sporten met je hond

Wil jij gaan OUTDOOR SPORTEN met je hond? Bereid je dan goed voor! Activiteiten kunnen erg van elkaar verschillen qua materiaal en trainingstechniek. Vind hier alle info over de verschillen én overeenkomsten!

Outdoor sporten met je hond

Verschillen en overeenkomsten in de activiteiten

Wil jij gaan OUTDOOR SPORTEN met je hond? Dan is het verstandig om je goed voor te bereiden. Activiteiten kunnen erg van elkaar verschillen qua materiaal en trainingstechniek. Vind hier alle info over de verschillen én overeenkomsten!

De sporten die we hier behandelen kun je opdelen in grofweg 2 groepen:

  • Sporten met je hond recht voor je uit
  • Sporten met je hond naast je

Sporten voor en naast

Het is goed om hier een bewuste keuze in te maken, want dit zijn 2 hele verschillende benaderingen waar je ook verschillend materiaal voor nodig hebt. We zullen dit uitleggen en beginnen met het linker rijtje.

 

SPORTEN MET JE HOND VOOR JE

Sporten hond voor

Deze sporten zijn ontstaan vanuit de sledehondensport. Je hond loopt recht voor je uit en mag trekken, jij bent je hond als het ware aan het mennen. Je bent met elkaar verbonden door een elastische lijn die in principe continu op lichte spanning hoort te staan. Zo kunnen jullie elkaar voelen en ga je als één bewegen. Dat werkt zo bij de volgende sporten: canicross, canitrail, dogtrekking/caniwalk, bikejoring en stepjoring. Ook bij dogsurvival kan dit het geval zijn.

Het sporten met je hond voor je uit kan alleen op onverharde ondergrond beoefend worden (i.v.m. de veiligheid en belasting van de hondenpoten bij trekkend rennen).

Het is de bedoeling dat je goed leert samenwerken en dat je alle gangen traint. Het is dus niet de bedoeling dat je hond altijd voluit rent en trekt. Deze sporten zijn duursporten en daarbij is het van belang dat jij en je hond leren doseren.

Wil je goed voorbereid en verantwoord aan de slag met (een van) deze sporten en je ontwikkelen in de techniek en trainingsopbouw? Dan kun je trainingen volgen bij een Run Dog Trainer

MATERIAAL SPORTEN HOND VOOR JE

Je hond draagt een trek harnas of in sommige gevallen een hybride harnas. De elastische lijn is bij canicross en canitrail ongeveer 2 meter uitgerekt. Bij bikejoring en stepjoring is dat 2,5 tot 2,8 meter.
De lijn is bevestigd aan je heupgordel (canicross/canitrail) of aan het frame van je bike of step in combinatie met een antenne

Verder heb je voor bikejoring en stepjoring een MTB uitrusting nodig: een helm, handschoenen en eventueel wat extra bescherming zoals een bodyprotector en arm- en beenbeschermers. 

Voor deze sporten is in Nederland een vrijstelling of ontheffing nodig voor het Trekhondenverbod, met uitzondering van canicross, canitrail en de andere sporten die lopend gedaan worden. Hier kun je meer info lezen: De Trekhondenwet

Wil je uiteindelijk gaan steppen met je hond voor je maar ben je nog niet zover? Dan kun je dus beter eerst gaan canicrossen (en dus niet eerst steppen met je hond ernaast). Dat is qua techniek erg vergelijkbaar. 

Sport je met je hond recht voor je, maar gaat hij ook geregeld naast je lopen? Pas dan niet je materiaal aan, maar ga aan de slag met je techniek!

 

SPORTEN MET JE HOND NAAST JE

Sporten hond naast

Je gaat hardlopen, fietsen of steppen en je neemt je hond mee. Hij loopt daarbij naast je en trekt in principe niet. Je kan dit zowel langs de weg als offroad gaan doen.

Ook bij deze sporten is het belangrijk om je hond goed te begeleiden en te zorgen voor veiligheid. Ga je over de openbare weg? Houd dan een rustig tempo aan en laat je hond niet aan de kant van het verkeer lopen, maar zorg dat jij altijd tussen je hond en het verkeer bent. 

Bouw de sport geleidelijk op. Ook al wil je hond graag rennen, als je dit (een tijd) niet getraind hebt dan moet je bij het begin beginnen, net zoals wij dat moeten als we beginnen met hardlopen. Begin dus met 1 of 2 km en ga niet meteen verder. 

MATERIAAL SPORTEN HOND NAAST JE

Je hond draagt een sport harnas of hybride harnas en is met je verbonden door een elastische lijn van 1 meter tot max ongeveer 1.80 uitgerekt, afhankelijk van de grootte van de hond en vrijheid die hij mag hebben. De elastische lijn is bij voorkeur verbonden aan een heupgordel, zowel bij het hardlopen als bij het fietsen en steppen. Doe een helm op bij het fietsen en steppen, want je hond kan altijd een onverwachte beweging maken waardoor je kunt vallen. 


OVERLAPPINGEN IN DE SPORT

Bij sommige sporten worden beide benaderingen nog wel eens door elkaar gehaald. Je ziet dat bijvoorbeeld bij dogsurvival of canitrail. Nu je dit weet kun je een bewuste keuze maken in je materiaal, maar ook in je training zodat je hond goed weet waar hij aan toe is en wat er van hem verwacht wordt. 

Doe je canitrail maar loopt je hond veel naast je en wil je dit zo houden? Kies dan niet voor een trek harnas want die zit niet goed als je hond naast je loopt. Op die manier ben je dus eigenlijk dogrunning aan het doen, want je hebt dan ook een kortere lijn nodig. Laat dan je hond ook niet meer voor je lopen en trekken want dit is niet te combineren qua materiaal en training. Kies dus bewust 1 van de 2 benaderingen. Van oorsprong is canitrail qua techniek gelijk aan canicross. De laatste jaren wordt het begrip veel ruimer gebruikt, wat dus kan leiden tot misverstanden. 

Doe je dogsurvivals en trekt je hond behoorlijk? Dan kun je tussen de obstakels canicrossen en dus ook een canicross uitrusting kiezen. Loopt je hond tussen de obstakels naast je? Kies dan een dogrunning uitrusting.

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »