Een Dogsurvival is een soort Obstacle Run met een hond. Als deelnemer loop je in een bepaalde klasse een route van ongeveer 5 km en kom je ongeveer 15 hindernissen tegen die je samen met je hond neemt. Zoals samen klauteren over een heuvel, de hond in een kruiwagen voortduwen, samen zwemmen of samen kruipen. Vies worden is gegarandeerd!
Dogsurvivals zijn er voor jong en oud en voor atleten en recreanten. Je kunt het parcours rennend of wandelend afleggen. Je hond moet minimaal 1 jaar oud zijn en fysiek en mentaal in staat zijn een bepaalde afstand te lopen en hindernissen te nemen. Vind jij of je hond een hindernis moeilijk? Dan mag je hem overslaan.
Houd er rekening mee dat dogsurvivals drukke evenementen zijn en dat het nemen van hindernissen niet vanzelfsprekend is voor alle honden. Heb je een gevoelige hond die snel overprikkeld en onder de indruk is? Vraag je dan af of meedoen aan dogsurvivals in het belang van je hond is.
Voor ieder mens-hond team geldt dat het vertrouwen in elkaar erg belangrijk is. Dit wederzijds vertrouwen bouw je op door dagelijkse omgang met je hond en door een goede voorbereiding door het oefenen van hindernissen en door een verantwoorde trainingsopbouw.
Een goede dogsurvival uitrusting is erg belangrijk, zowel voor atleten als recreanten. Zo’n uitrusting bestaat uit een harnas voor de hond, een elastische lijn en een heupgordel voor jezelf. Vaak is het ook toegestaan om met een lijn aan een (platte) halsband mee te doen, maar wij raden dat af omdat het bijna onmogelijk is om tijdens het parcours altijd een ontspannen lijn te hebben. Zodra er spanning op de lijn komt, is begeleiden aan een halsband niet meer ideaal.
Welk materiaal precies geschikt is, hangt onder andere af van de manier van lopen tussen de hindernissen.
Loopt je hond tussen de hindernissen recht voor je uit en trekt hij? Dan heb je voor dogsurvival een Trek harnas of Hybride harnas nodig voor je hond. Je kunt dan je hele Canicross uitrusting gebruiken.
Als je hond tussen de hindernissen naast je loopt, dan heb je voor dogsurvival een Sport harnas of Hybride harnas nodig voor je hond. Gebruik bij voorkeur een Elastische lijn die uitgerekt 1.40 tot max 1.85 meter is. De juiste keuze van de Heupgordel is mede afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Denk eraan dat je veel door water komt, dus kies een heupgordel met niet te dikke stof, omdat dit veel water opzuigt.
Lees in onze blog Welk harnas is geschikt? Meer info over de juiste keuze van je tuig en over de juiste pasvorm. De pasvorm van een harnas komt erg precies! Weet je niet goed wat je moet kiezen? Neem dan contact met ons op of maak een afspraak bij een passervice.
Naast deze uitrusting heb je nog goede wandel- of sportschoenen nodig, afhankelijk van de manier waarop je loopt. Trailschoenen, dat zijn hardloopschoenen met extra profiel, zijn aan te raden. Gebruik geen schoenen met spikes.
Dogsurvivals zijn erg laagdrempelige evenementen. Allerlei soorten mensen en honden doen mee. De evenementen zijn in korte tijd erg populair geworden, worden veel georganiseerd en er doen vaak behoorlijk veel deelnemers mee.
Maar begin hier niet zomaar mee door je in te schrijven voor een dogsurvival. Want het samen afleggen van een parcours van 5 km met hindernissen tijdens een druk evenement vergt de nodige fysieke en mentale voorbereiding. Zorg voor een verantwoorde trainingsopbouw en oefen verschillende soorten hindernissen samen met je hond.
Het is verstandig om eerst te gaan kijken bij een of meerdere dogsurvivals (zonder je hond), voordat je daadwerkelijk mee gaat doen. Zo kom je erachter wat je kunt verwachten als je met je hond gaat deelnemen.
Je hebt als begeleider van je hond tijdens een dogsurvival of dogsurvival training een belangrijke taak. Het is belangrijk dat je hond zelfvertrouwen opbouwt in het nemen van hindernissen en vertrouwen in jou heeft als begeleider. Lees meer over Leidinggeven aan je hond en vergeet niet de juiste trainingsroutine zoals uitgelegd wordt in het artikel Warming up en Cooling down. Lees meer trainingstips bij Canicross.
Kun je wel wat hulp gebruiken bij de start van je dogsurvival training? Of wil je je verbeteren hierin? Als je tussen de hindernissen de canicross techniek wilt toepassen of toepast, dan kun je heel goed training volgen bij de Run Dog Academy. Je wordt dan geholpen met je trainingsopbouw, techniek, het wederzijds vertrouwen, de samenwerking en de communicatie met je hond.
Doe je de dogsurvival liever wandelend of met je hond naast je? Dan kun je een goede hondenschool benaderen voor extra begeleiding. Voor jezelf helpt het om survivalrun of obstacle run training te volgen.
Voor dogsurvivals hebben jij en je hond niet alleen uithoudingsvermogen nodig, maar ook kracht, souplesse, inzicht, techniek en doorzettingsvermogen. Voor je hond is het belangrijk om goed lichaamsbesef te hebben (proprioceptie). Je kunt dit ontwikkelen door balans en coördinatie te volgen bij een hondenschool. Er zijn tegenwoordig ook fitnesstrainers voor honden om het lichaam van de hond specifiek te trainen.
Ben je goed voorbereid? Dan kun je meedoen met dogsurvivals. Lees vooraf goed het reglement en alle info van de organisatie. Huisregels en verplichte entingen kunnen erg verschillen. Bekijk ook in hoeverre de organisatie rekening houdt met (het welzijn van) de honden. Soms worden dogsurvivals georganiseerd door survival organisaties (zonder kennis van honden).
Bescherm je hond tijdens de dag van de dogsurvival goed tegen teveel prikkels en houd voldoende afstand van andere honden. Het is regelmatig lang wachten bij dierenartscontroles en ook voor en na de start is het vaak druk. Want een ontspannen hond kan veel efficiënter met zijn energie omgaan. Dat geldt ook tijdens het parcours, wanneer er focus en beheersing nodig is. Er is dus bij jullie beide een goede balans nodig tussen ontspanning en inspanning.
Dogsurvivals worden ook in de zomer georganiseerd. Vanwege de vele wateronderdelen kan de temperatuur wat hoger zijn dan bij bijvoorbeeld canicross events. Maar neem zelf een verantwoorde beslissing als het erg warm weer is. Sporten met je hond kan gevaarlijk zijn bij warm weer. Lees meer hierover in Hond Sport en Warmte.
In de koudere maanden kan het vele water juist voor onderkoeling zorgen. Dat geldt voor jou en je hond. Houd dus rekening met de temperatuur van het natuurwater.
Als dogsurvival team krijg je te maken met veel verschillende outdoor activiteiten die je ook afzonderlijk kunt beoefenen. Zoals wandelen, rennen, suppen en zwemmen. En ga ook eens kamperen met je hond, zo kun je je survival skills optimaal ontwikkelen!