Nieuwe focus -> minder producten =
SALE! bij Run Dog
Gratis verzenden boven 50 euro in NL
Gratis verzenden boven 100 euro in BE
#3. 10 Tips voor Canicross Beginners

Rosine Verkleij - 24 / Sep / 2023

#3. 10 Tips voor Canicross Beginners

Het lijkt erg simpel: bijna iedereen heeft een hond en met hardlopen kun je zo beginnen. Maar vergis je niet, canicross is een complexe sport waar veel bij komt kijken. We geven je daarom graag wat tips, zodat je verantwoord aan de slag kunt hiermee!

10 Tips voor Canicross en Canitrail Beginners

Canicrossen en canitrailen wordt steeds populairder! Maar hoe begin je hiermee?

  1. Bereid je goed voor
  2. Zorg voor deugdelijk en geschikt materiaal
  3. Verdiep je in de fysieke mogelijkheden van je hond
  4. Bepaal een logische trainingsroutine
  5. Verdiep je in het perspectief van je hond
  6. Bouw je training langzaam op
  7. Focus op techniek in plaats van op snelheid en afstand
  8. Blijf ontspannen en positief
  9. Neem je verantwoordelijkheid
  10. Volg een training of workshop

1. Bereid je goed voor

Canicrossen is fantastisch om te doen! Heb je net gehoord van deze sport? Dan is het verleidelijk om meteen je hond te pakken en met hem te gaan rennen. Maar zoals bij iedere sport is het verstandig om je goed voor te bereiden, vooral omdat het gaat om het sporten met een dier. Wat houdt de sport eigenlijk in? En welke invulling past bij jou en je hond?

Op onze blog kun je veel info lezen over canicross en canitrail. Ook bij Activiteit vind je onder de producten info per sport. Runner's World heeft ook een mooi artikel over de sport.

2. Zorg voor deugdelijk en geschikt materiaal

Voor canicrossen heb je speciaal materiaal nodig, dat bestaat uit een canicross harnas voor je hond, een elastische lijn van ongeveer 2 meter en een heupgordel. Ben je nieuw in de sport? Dan is het bijna onmogelijk om zelf de juiste keuze hierin te maken, want met name de keuze van het model harnas hangt af van veel zaken, zoals de bouw van je hond. Ook de pasvorm en maat komt erg precies. Je kunt meer info vinden in onze blog Welk harnas is geschikt? 

Neem voor persoonlijk advies contact met ons op. Of maak een afspraak voor een passervice.

3. Verdiep je in de fysieke mogelijkheden van je hond

De meeste hondenrassen zijn gefokt met een bepaald gebruiksdoel. Soms hebben ze de bouw om kort en explosief te rennen, anderen zijn juist geschikt voor lange duurtrainingen. Het is goed om hier met canicrossen rekening mee te houden.

Veel verschillende honden zijn geschikt om mee te gaan canicrossen. Maar helaas zijn er ook honden die erg op uiterlijke kenmerken zijn doorgefokt en eigenlijk niet meer de bouw hebben van een gezonde hond. Deze honden hebben soms moeite met ademhalen (zoals kortsnuitige honden), of kunnen eigenlijk niet goed lopen (sommige rassen met een extreme bouw). Het is dan niet verstandig om hiermee te gaan rennen.

Vraag bij twijfel je dierenarts of dieren fysiotherapeut om advies.

Naast het ras en de bouw van je hond, spelen onder andere ook leeftijd en conditie een belangrijke rol bij dit punt. Een hond met overgewicht kan bijvoorbeeld veel minder belast worden dan een hond op goed gewicht.

4. Bepaal een logische trainingsroutine

Je hond heeft behoefte aan een duidelijke structuur. Bedenk een logische volgorde van de dingen die je doet voor, tijdens en na te training. Zo weet je hond wat hem te wachten staat en wat er van hem verwacht wordt. Doe bijvoorbeeld altijd een warming up voor jezelf en je hond en doe je materiaal pas om als je echt start met de training. Hoe precies? Je leest het in de blog Warming up en cooling down.

5. Verdiep je in het perspectief van je hond

Oké, je hebt besloten om te gaan canicrossen. Je hebt daar al helemaal een beeld bij dat je samen met je hond als (h)echt team door de bossen rent! Maar weet je hond ook wat de bedoeling is?

Bij het canicrossen ben jij de personal trainer van je hond. Maar hoe ervaart je hond jouw begeleiding eigenlijk? Is het wel duidelijk voor hem? En wat vertelt hij zelf met zijn signalen en lichaamstaal? Kijk en ‘luister’ goed naar je hond, want hij ‘vertelt’ je veel door zijn lichaamstaal en signalen. Dat is belangrijk om te weten omdat je daar je coaching op aan kunt passen.

Dan blijkt dat oplossingen vaak liggen in je eigen gedrag en handelen. Misschien ben je zelf gespannen of niet consequent? Misschien vraag je iets wat niet past bij de situatie, of wil je teveel of te snel? Je hond is een perfecte spiegel en dat kan soms wat confronterend zijn, dat is helemaal niet erg en alleen maar erg leerzaam.

6. Bouw je training langzaam op

Heb je ervaring met hardlopen? Dan weet je dat je als beginner niet meteen 5 km kunt gaan trainen.

Er zijn op internet veel beginnersschema’s te vinden voor hardlopen. Deze bouwen heel langzaam op in afstand en intensiteit. Dat is belangrijk om je lichaam langzaam te laten wennen aan de belasting. Niet alleen voor je uithoudingsvermogen, maar ook voor spieren, pezen en gewrichten.

En dat geldt óók voor je hond! Dat hij nog heel graag verder wil, wil niet altijd zeggen dat het ook verstandig is om te doen. Want als je hond een sterke wil heeft, zegt dat nog niets over de belastbaarheid van zijn pezen en gewrichten bijvoorbeeld. Hierin hebben wij de belangrijke taak om verantwoorde keuzes te maken.

Toch is het niet heel handig om een trainingsschema voor beginnende hardlopers te gebruiken bij het canicrossen. Deze bouwen op door afwisselend hardlopen en wandelen. Juist het wandelend canicrossen is erg moeilijk. Je hond is dan snel afgeleid en gaat gauw snuffelen. Beter is het om eerst zelf 3 km achter elkaar te kunnen hardlopen. Je kunt dan beginnen met 2 km canicrossen aan 1 stuk en van daaruit opbouwen. Zo is het voor je hond duidelijker wat de bedoeling is. 

Onthoud dat de principes van de trainingsleer bij mensen in grote lijnen ook voor honden geldt. Je kunt hier op internet veel over vinden. Dit geeft je houvast in je trainingsplanning en -opbouw. 

7. Focus op techniek in plaats van op snelheid of afstand

Wow! Ik kan opeens 15 km per uur rennen met mijn hond! Of, oehh we hebben wel 10 km gelopen! Dat klinkt natuurlijk supergoed! Maar dit zegt niets over de kwaliteit van lopen samen.

Zoals bij iedere sport is het belangrijk om je eerst (en eigenlijk constant) te verdiepen in de techniek van de sport, dus van het lopen samen. En dan blijkt canicrossen ineens behoorlijk complex, een sport die veel op paardrijden lijkt bijvoorbeeld. Want je hebt te maken met verschillende aspecten. Je leest het in de blog: Canicross Aspecten

Het kost veel tijd en training om dit allemaal in harmonie te krijgen en goed te leren samenwerken met je hond. Voordat je echt aan de slag kunt met hoge snelheden, lange afstanden en drukke events is het belangrijk om de basisvaardigheden te beheersen: Check ze in de blog: 5 Canicross Basisvaardigheden

8. Blijf ontspannen en positief

Je kunt beter rennen als je ontspannen bent. Je hond kan ook beter rennen als hij ontspannen is. Dus jaag je hond niet op en word niet boos of gefrustreerd. Dit levert alleen maar spanning op waardoor je hond minder voor je open zal staan en ook minder goed zal kunnen bewegen.

Ook als je hond heel enthousiast is kan dit nadelig zijn. Overenthousiaste honden maken adrenaline aan en bouwen veel spanning op in hun lijf. Hierdoor staan ze moeilijker open voor aanwijzingen. Het enthousiasme kan dan ook snel omslaan naar angst of agressie. 

Dus rustig en positief blijven zal jullie beiden helpen om beter samen te werken en beter te sporten. Ook als je uiteindelijk heel snel wilt worden. Even omdenken dus!

9. Neem je verantwoordelijkheid!

We hebben het bij punt 5 al genoemd: bij het canicrossen ben je de personal trainer van je hond. Dat betekent dat je eigenlijk beter moet weten dan je hond zelf, wat goed voor hem is.

Jij bent verantwoordelijk voor zijn welzijn tijdens en rondom het sporten. Dat betekent dat je je hond goed hoort te verzorgen, begeleiden en voor rust en veiligheid hoort te zorgen.

Hoeveel water heeft hij bijvoorbeeld nodig voor, tijdens en na het sporten? Wanneer voer je hem en hoeveel? Hoe kun je hem helpen als hij overprikkeld raakt? Hoeveel kun je hem belasten?

Ook het respect voor de natuur en de medegebruikers hiervan horen hierbij.

Voer je deze taken goed uit? Dan zal je hond steeds meer vertrouwen in je krijgen, iets wat jullie samenwerking flink zal versterken. Het vertrouwen groeit dan wederzijds.

10. Volg een training of workshop

Nu je dit voorgaande gelezen hebt zal je waarschijnlijk beseffen dat er nog best wat komt kijken bij de sport canicross. Wil je verantwoord aan de slag en wil je voorkomen dat je zelf het wiel gaat uitvinden? Volg dan een of meerdere trainingen bij de Run Dog Academy.

Zo maak je een goed begin met deze fantastische sport!

 

Deze blog is onderdeel van de 3-delige serie:

#1. Canicross Aspecten

#2. 5 Canicross Basisvaardigheden

#3. 10 Tips voor Canicross Beginners

 

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »