Nieuwe focus -> minder producten =
SALE! bij Run Dog
Gratis verzenden boven 50 euro in NL
Gratis verzenden boven 100 euro in BE
Oververhit tijdens canicross

Rosine Verkleij - 11 / Jul / 2023

Oververhit tijdens canicross

Peter stuurde ons een bericht over zijn hond Baco. Hij was erg geschrokken, omdat zijn hond oververhit was geraakt tijdens een canicrosstraining. 'Hoe kon dit gebeuren? En hoe kan dit voortaan voorkomen worden?'

‘Help, wat nu?’

Peter was erg geschrokken en had veel vragen. Vandaar dat hij mij een bericht stuurde. Zijn hond Baco was tijdens een canicrosstraining oververhit geraakt. ‘Hoe kon dit gebeuren en hoe kan dit voortaan voorkomen worden?’

Het gaat gelukkig weer helemaal goed met Baco! En Peter is dankbaar voor alle info, dit zal niet weer gebeuren. In overleg met Peter delen we dit bericht, om ook anderen in te lichten hierover. Zo kunnen we kennis verspreiden en hopelijk wat incidenten voorkomen.

‘Hey Rosine,

Mijn jonge hond (Eurohound, 1,5 jaar) was gisteren toch redelijk fel oververhit na de training in mijn canicrossclub. Het was de laatste training voor de zomerstop (eind juni), s ’avonds om 8 uur. En ook maar kort omdat het nog altijd 18-19 graden was. Hij start ook als een absolute zot en sleurt zeer hard. 

Halverwege de training (na 2,8km) ben ik gestopt en heb ik de groep laten gaan. Ik zag dat zijn bek vol schuim was en aan gezien het slechts een training was, wou ik hem effe op adem laten komen. Toen nog niet wetende dat hij al zo snel zo hard oververhit was, vermits hij nog steeds galoppeerde en hard trok. Maar ik heb hem toen dus los geklikt (anders ging hij terug in galop). En hij begon direct te zwalpen. Wou overal gaan liggen, maar stond steeds ook direct terug recht. En zijn mond groot open. Dus ongeveer 1,5km terug naar de auto gewandeld.

Daar heeft hij dan ook water/slijm overgegeven (eten krijgen ze uiteraard niet op voorhand) hij wou niet drinken. Dan heeft hij een koelvest aangekregen en hebben we zijn liezen afgekoeld met een natte handdoek. Dan heb ik nog een 20 minuten met koelvest aan blijven wandelen. En toen was er (zichtbaar althans) niets meer aan de hand. Geen zwalpen. Kwispelen met de staart en gewoon alert. En hij heeft toen ook wat recovery gedronken (wel van de concurrent van Mamut ;)). Alles leek dus vrij ok. Maar eens thuis (toch ook al 1,5u later) leek hij toch niet volledig hersteld. Hij wou niet eten, dronk wel kleine beetjes. Maar in de nacht heeft hij veel water uitgekotst. Deze morgen heeft hij wel al gegeten en gedronken.

En nu lijkt hij er echt wel bovenop. Al kan hij misschien nog altijd wat ongemakken verborgen houden voor mij… Nu ga ik trainingen en wedstrijden vanaf nu laten passeren als het te warm is. Maar is het normaal dat hij al bij 18 graden en nog geen 3km al zo oververhit kan geraken?

Ik heb gisteren ook met mijn 2e hond gelopen (een herder kruising) maar die gaat gelijk in draf zodra het wat zwaar wordt.

Wat kan ik doen voor een training/wedstrijd? De Prerun van Mamut wilt hij niet. En zijn koelvesten voor (of tijdens?) een training/wedstrijd een oplossing? 

Groeten Peter’

--------------------------------------------------

Hoi Peter,

Bedankt voor je bericht. Erg naar dat dit je hond is overkomen. Wat goed dat je hier oplossingen voor zoekt om hem te helpen! Neem allereerst even contact op met je dierenarts voor controle en eventueel nog behandeling. Leg je verhaal dan ook even uit. Vat het niet persoonlijk op wat je is overkomen, want heel veel mensen weten dit niet.

Type hond

Je hebt een Eurohound, een ras dat specifiek gefokt is voor sledehondensport en canicross. Een super geschikte hond voor de sport dus! Maar dat maakt deze honden (en andere honden gefokt voor werken en sporten) vaak superfanatiek. En fanatieke honden bouwen inwendig veel warmte op door hun energie en mentaliteit. Daarbij komt dat ze snel over hun eigen grenzen gaan. Ze stoppen niet met rennen als ze het te warm krijgen. Ze gaan letterlijk door tot ze omvallen. Dat is het grote gevaar van hun werklust. Het is dan voor jou noodzakelijk om de grenzen van je hond goed in de gaten te houden en ruim voor die tijd te stoppen. En ja, ze kunnen dus heel goed oververhit raken bij 18 graden en een korte afstand.

Info over oververhitting

Over het algemeen is het verstandig om niet meer intensief te sporten met je hond als het boven de 15 graden is. Per hond kan er veel verschil zijn en ook de luchtvochtigheid speelt een grote rol. Lees meer info in de Blog: Hond, Sport en Warmte. Hierin staan de symptomen van oververhitting en wat je kunt doen. Je noemt zelf al veel symptomen: zwalpen, hijgen met wijd open bek, willen liggen en weer staan, overmatig schuimen, braken.

Jaarplanning

Daarom is het raadzaam voor canicross clubs om de zomerstop wat vroeger in te lassen. Het trainingsseizoen kan dan lopen van oktober t/m medio mei ongeveer (klimaat Nederland en België). En in die periode zullen er ook dagen zijn dat je beter niet kunt trainen vanwege de warmte.

canicross warm weer

Train je in een canicross loopgroep? Dan is het verstandig om een zomerstop te houden. 

Continu opletten

Leer jezelf aan om tijdens het canicrossen continu op je hond te letten en info te verzamelen over wat je waarneemt. Let op zijn gangwerk, houding, lichaamstaal en energie. Zo merk je het steeds beter op als er kleine onregelmatigheden of veranderingen zijn. Je leert zo je hond heel goed kennen en aanvoelen, wat ook erg nuttig is voor het coachen van je hond. Kun je juist de subtiele veranderingen waarnemen? Dan kun je dus op tijd je training aanpassen.  

Leren doseren

Het wordt in de (top)sport nog véél te weinig gedaan: je hond leren doseren. Canicross is een duursport en je hond kan dit dus niet volhouden op 100% van zijn vermogen. Het is daarom van belang om je hond te leren doseren. Je geeft zelf al aan dat je hond als een absolute zot start en zeer hard sleurt. Dan is je start te explosief en werken jullie elkaar onderweg erg tegen.

Volgens de visie van Run Dog is het belangrijk om je hond te leren rustiger te starten en gedoseerd te trekken. Je hoeft niet bang te zijn dat je hond hier langzamer van wordt. Uiteindelijk zal hij veel efficiënter kunnen omgaan met zijn energie en zal het verloop van je training of race ook beter worden.

Onthoud goed dat de trainingsleer voor mensen in grote lijnen ook geldt voor honden. Topatleten trainen ook niet altijd maximaal en de start is erg gecontroleerd.

Je hond heeft dus niet 2 standen (stop en vol gas), maar heel veel standen. Het is aan jou om deze samen met je hond te oefenen en te trainen. Dit is niet alleen een voordeel voor het reguleren van zijn lichaamstemperatuur, maar is positief voor zijn algehele fysieke en mentale gesteldheid.  

Het kan lastig zijn om dit in een groep te trainen. Honden zijn dan vaak erg gefocust op elkaar en willen de groep bijhouden. Ga dus alleen met je hond trainen om dit goed te oefenen. Wil je dit onder begeleiding leren? Volg dan 1 of meerdere trainingen bij de Run Dog Academy of een Run Dog Trainer.

Focus op rust en ontspanning

Je hond is superfanatiek en geeft meer dan 100%. Bij dit soort honden is de meeste winst te behalen als je focust op rust en ontspanning.

Denk daarbij ook aan je voorbereiding. Is hij al druk in de auto bijvoorbeeld? Dan verliest hij daar al veel energie (en bouwt hij veel warmte op). Hoe lang duurt het voordat je kunt vertrekken met je training of race? En hoeveel energie is hij in tussentijd al kwijt? In deze blog vind je tips voor je voorbereiding voor de start: Warming up en Cooling down

Hydrateren

Naast de focus op rust is het belangrijk om je hond voldoende te hydrateren voor een training of race. 

Goed dat je je hond geen eten geeft voorafgaand aan het trainen. In plaats daarvan kun je dus producten gebruiken voor het afwateren (hydrateren). Geef je hond ‘soep’ 1 à 2 uur vooraf en doe dat altijd, ook als je maar een klein rondje gaat. Zo hoort het bij je trainingsroutine en raakt je hond en zijn lijf eraan gewend. In de sledehondensport is dit algemeen bekend. In de canicross wordt dit gelukkig ook steeds meer gedaan. 

Als je hond de Mamut Pre-Run niet lust dan kun je hier ook de FastDog Hydration Power voor gebruiken. Maar deze producten zijn niet altijd nodig. Je kunt over het algemeen ook de IcePaw Fish for Soup of Fish Powder gebruiken of een beetje vers vlees.

Zorg ook dat je hond tijdens en na de training of race voldoende kan drinken. Wil hij veel drinken? Laat hem dan kleine beetjes tegelijk drinken met wat tijd ertussen. 

hond hydrateren

Zorg dat je hond voor, tijdens en na de training voldoende drinkt. Dat geldt het hele jaar door. 

 

Na het trainen is het belangrijk om te zorgen dat je hond niet teveel slijm binnenkrijgt. Door de inspanning produceert je hond veel slijm en dat komt met drinken in zijn waterbak terecht. Je kunt daarom het beste na de eerste slokken even het water verversen.

Overmatig schuimen

Het overmatig schuimen dat je hond tijdens de training deed, is en teken dat hij al eerder water nodig had. Dus als je hond dit vaker doet dan is het noodzakelijk om hem beter te hydrateren.

Op canicross wedstrijden zie je regelmatig honden overmatig schuimen. Dit wordt lang niet altijd goed herkend als gevolg van een slechte hydratatie.

Je hond koelen

Ik ben zelf geen fan van koelvesten. Deze dekken toch de vacht af. Bij oververhitting is het juist belangrijk om geen natte handdoeken over de rug van de hond te leggen. Een koelvest lijkt in dat verband dan ook niet de juiste keuze. Bij een kortharige hond zou een koelvest kunnen werken, maar dan alleen in rust of tijdens het wandelen, zoals je in dit geval ook hebt gedaan. En dan is het belangrijk dat de stof op de rug goed doorlatend is en het koelen vooral onder de buik gebeurt. Het koelen in de liezen, wat je noemt, is dus ook goed. Net als het blijven wandelen, zodat het bloed goed blijft stromen. 

Maar een koelvest tijdens trainingen of races raad ik niet aan. Mijn ervaring is dat je het beste je hond nat kunt maken. Doe dat op warmere dagen voorafgaand aan de training. Neem een emmer water (niet te koud) en een spons en maak zijn kop, borst, buik, liezen en poten nat. Maak dus in principe alles nat dat ook nat zou worden als je hond gaat zwemmen. Kortharige honden kunnen eventueel helemaal nat gemaakt worden, maar ga daarna niet in de zon lopen, dan kan het gaan broeien.

Door nat van start te gaan, koelt je hond tijdens het rennen af door de lucht langs zijn lijf en de verdamping van het water. Dat werkt veel efficiënter dan wanneer dit afgedekt is door een vest.

Onderweg en na afloop kun je dit natmaken herhalen.

hond koelen

Laat je hond ook tijdens de training lekker afkoelen.

Helpen met herstellen

Na afloop van intensieve trainingen en races kun je (binnen 20 minuten) een recovery shake geven voor een goed en snel herstel. Dit helpt je hond ook herstellen als hij oververhit is, dus goed dat je dit gegeven hebt (dat mag in dit geval ook van de concurrent zijn ;)). De belangrijkste ingrediënten van de recovery shake zijn maltodextrine en wei-eiwit. 

Bewust en verantwoord trainen

De canicross sport is een vrij nieuwe sport en moet nog erg ontwikkeld worden, vooral op het vlak van bewust en verantwoord trainen en dierenwelzijn. Deel deze info dus gerust in je canicrossclub, zodat er minder honden oververhit zullen raken en meer canicross teams ook de andere voordelen van bewust en verantwoord trainen mee kunnen krijgen.

Heb je nog vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze uitleg? Laat het dan gerust even weten!

Veel succes met canicrossen!

Groeten Rosine

Run Dog

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »