Nieuwe focus -> minder producten =
SALE! bij Run Dog
Gratis verzenden boven 50 euro in NL
Gratis verzenden boven 100 euro in BE
CANITRAIL – Dit moet je weten!

Rosine Verkleij - 01 / Sep / 2022

CANITRAIL – Dit moet je weten!

Canitrail is een hele mooie en bijzondere sport! Maar goede info vinden hierover is lastig en de ontwikkeling van de laatste jaren maakt het niet gemakkelijker. Lees hier alles dat je moet weten over de sport!

Canitrail is een hele mooie en bijzondere sport! Logisch dat het steeds populairder wordt. Maar waar vind je goede info en hoe begin je hiermee? 

We krijgen steeds vaker vragen hierover. Daarom geven we graag wat basisinfo om iedereen goed te kunnen helpen. Want de laatste jaren zijn er veel onduidelijkheden ontstaan.

Lees mee en krijg antwoord op de volgende vragen:

  1. Wat is canitrail?
  2. Is canitrail een nieuwe sport?
  3. Je hond mag bij canitrail toch voor en naast lopen? 
  4. Verschillen canicross en canitrail erg van elkaar?
  5. Voor wie is canitrail geschikt?
  6. Welk materiaal heb je nodig voor canitrail?
  7. Hoe begin je met canitrail?
  8. Canitrailen betekent vrijheid zonder regels voor mij en mijn hond, toch?
  9. Kan ik meedoen aan canitrail evenementen?
  10. Waar kan ik onder begeleiding trainen? 

1. Wat is canitrail?

Canitrail is samen met je hond langere afstanden hardlopen in de natuur, bij voorkeur op uitdagende routes (trails). Je hond loopt recht voor je uit. De elastische lijn tussen jou en je hond zorgt voor de verbinding en het contact. Zo kun je als één bewegen en nauw samenwerkend de trails bedwingen. Het gaat niet om een snelle tijd, maar het beleven en genieten staat voorop.

Tijdens het canitrailen ben je verantwoordelijk voor zowel je eigen verzorging als die van je hond. Het inzicht in je hond is van groot belang, omdat je moet weten wanneer je hond rust, water, verzorging en bepaalde coaching van jouw kant nodig heeft. 

canitrail

2. Is canitrail een nieuwe sport?

Canitrailen is in principe al een hele oude sport, als je kijkt naar wat het inhoudt. Het komt voort uit de sporten skijoring en canicross, die vanuit de sledehondensport zijn ontstaan.

Canicross is onverhard hardlopen met je hond recht voor je uit.

De term canitrail bestaat nog niet zo lang en komt uit Frankrijk. De sport is daar ontstaan als variant op canicross. Vaak wordt in andere landen nog steeds de term canicross gebruikt bij het trailrunnen met de hond op deze manier. Ook in Nederland is dat een tijd het geval geweest.

'De sport canitrail is ontstaan in Frankrijk, als variant op canicross'

Zo’n 6 jaar geleden is de term ook in Nederland geïntroduceerd en zijn de eerste canitrails georganiseerd. Dat was meteen een groot succes want er waren in die tijd al veel canicrossers die wat langere afstanden liepen en meer uitdaging zochten in de trails. Super dus!

Vanaf dat moment is het begrip canitrail erg ruim ingevuld en veranderd. Dat komt omdat de canitrails georganiseerd werden door reguliere trail organisaties die naar eigen idee invulling gaven aan de sport. Dit heeft nogal wat nadelige gevolgen. Door onwetende organisaties worden veel canitrails zonder reglement georganiseerd en wordt er niet genoeg toegezien op het welzijn van de honden. Kennis uit de sledehondensport en canicross wordt niet gebruikt. Beginners die aansluiten bij dergelijke trails krijgen op die manier niet een goed voorbeeld te zien en kunnen ook geen goede info krijgen.

3. Je hond mag bij canitrail toch voor en naast lopen?

Door de nieuwe ontwikkeling van de laatste jaren is de techniek van het recht vooruit lopen losgelaten. Niet bewust, maar eigenlijk omdat iedereen maar wat doet.

Dit heeft wel grote gevolgen, want het hardlopen met je hond recht vooruit is een totaal andere sport dan het hardlopen met je hond naast je. Lees hier meer over de verschillen in training en materiaal: Outdoor sporten met je hond

Je hond loopt tijdens canitrailen dus in principe altijd voor je, tenzij je een steile afdaling neemt of een obstakel tegenkomt. Dan is het belangrijk om je hond naast of achter te houden.

canitrail

4. Verschillen canicross en canitrail erg van elkaar?

Voor 2016 bestond de term canitrail dus nog niet in Nederland. Aan het begin van deze eeuw ontstonden er veel canicross trainingsgroepen die eigenlijk meer aan het canitrailen waren. En deze groepen zijn er nog steeds.

De sport canitrail heeft dus veel raakvlakken met canicross. Bij beide sporten ben je onverhard aan het hardlopen, de techniek en basisuitrusting zijn gelijk aan elkaar. Het grootste verschil zit in de wedstrijden en events. Bij canicross wedstrijden gaat het om de snelste tijd en is de afstand 2 tot 6 km over vrij vlak terrein, bij canitrail events gaat het om het beleven en genieten en is de afstand 6 km of meer en de trail uitdagender.

De invulling die de vereniging Canicross Nederland geeft aan de sport heeft er mede voor gezorgd dat het verschil tussen canicross en canitrail erg groot lijkt.

Lees in 10 canicross misverstanden meer info.

5. Voor wie is canitrail geschikt?

Ben jij in staat om langere afstanden hard te lopen en heb je een hond die daar fysiek en mentaal ook geschikt voor is? Dan kun je gaan canitrailen.

Je hond moet wel minimaal 1,5 jaar oud zijn (grote rassen 2 jaar). Bij langere afstanden nog iets ouder.

Kortsnuitige honden, kortbenige honden met een lang lichaam, honden met een bepaalde afwijkende bouw en extreem grote of zwaarlijvige honden zijn minder geschikt. En denk erom: er is in dit verband een groot verschil tussen ‘kunnen’ en ‘verantwoord zijn om te doen’. Dus misschien kunnen de eerder genoemde honden het canitrailen volhouden, dan nog kun je je afvragen of het verstandig is om het te doen.

6. Welk materiaal heb je nodig voor canitrail?

Goed passend en comfortabel materiaal is een must voor jou en je hond. Zo voorkom je blessures en schuurplekken en belemmer je je hond niet.

Je hond draagt met canitrail een speciaal hondentuig: een Trek harnas of een Hybride harnas en is met je verbonden door middel van een Elastische lijn van minimaal 1.85 en maximaal 2 meter uitgerekt ongeveer. Als hardloper draag je een Heupgordel waaraan de elastische lijn bevestigd is.

Met dit materiaal hoort je hond in principe continu voor je te lopen. Komt je hond tijdens het canitrailen veel naast je lopen? Pas dan niet je materiaal aan maar ga aan de slag met je training en techniek!

Wil je dit naast lopen graag zo houden? Kies dan voor een dogrunning uitrusting. Het voor en naast lopen is qua materiaal en training niet te combineren. Kies dus bewust 1 van de 2 benaderingen. Weet je niet goed wat je moet kiezen? Neem dan contact met ons op of maak een afspraak bij een Passervice.

Gebruik met canitrailen goede trailschoenen voor jezelf. Zo kun je op onverhard terrein goed grip houden met een trekkende hond voor je. Gebruik geen schoenen met spikes.

Met canitrailen ben je lang onderweg, daarom heb je meer nodig dan bovengenoemde basisuitrusting. Wat precies is onder andere afhankelijk van de lengte van de trail.

Items die horen bij een complete canitrail uitrusting zijn:

  • Water voor jezelf en je hond
  • Opvouwbaar drinkbakje
  • Telefoon
  • Trailrugzak
  • Energievoeding voor jezelf en je hond
  • EHBO-kit met thermometer
  • 2 reddingsdekens
  • Booties
  • Zakmes
  • Stuk koord voor noodreparaties
  • Regenjack voor jezelf en je hond

Check hier alle canitrail producten

canitrail

7. Hoe begin je met canitrail?

Zoals bij iedere sport begint het bij het leren van de techniek. Verdiep je daarom eerst in de techniek van het samen hardlopen met lichte spanning op de lijn. Leer om je hond goed te coachen met aanwijzingen en leer elkaar goed aanvoelen op verschillende snelheden. Check hier de blog: Leidinggeven aan je hond

Doe altijd een warming up en cooling down en volg een vaste en logische trainingsroutine. Train niet als het te warm weer is. Lees meer info in ons blog: Hond, sport en warmte en Zomertraining

Bouw je training geleidelijk en op een verantwoorde manier op. Train gevarieerd en neem tussendoor voldoende rust. Stel voor je hond haalbare doelen en pas je training aan zijn ontwikkeling aan.

Canitrail is een echte duursport. Daarom is het belangrijk dat je je hond leert doseren, zodat hij niet te explosief start waardoor hij na een korte afstand al zijn energie kwijt is. Je hond weet niet hoelang de afstand is die je gaat lopen. Jouw begeleiding en coaching is hierin dus cruciaal.

Onthoud goed: Grotere afstanden zijn niet beter. Je hoeft je voor niemand te bewijzen! Het belangrijkste is dat jij en je hond plezier hebben in het canitrailen, dat je een trainingsopbouw kiest die bij jou en je hond past en waar jullie je prettig bij voelen.

Wil je goed en verantwoord aan de slag met de sport? Volg dan trainingen! (zie punt 10.)

8. Canitrailen betekent vrijheid, zonder regels voor mij en mijn hond, toch?

Canitrail heeft geen landelijke vereniging of sportreglement. De meeste canitrails worden door (onwetende) trailorganisaties georganiseerd, zonder reglement of met een reglement naar eigen idee. Ook bij trainingsgroepen zijn er meestal geen afspraken.

Dit wordt weleens gezien als vrijheid. Niemand bepaalt hoe je moet canitrailen, dat kun je zelf invullen. Dat is fijn!!...Toch? Nee, vrijheid ontstaat juist door het afbakenen van grenzen, waarbinnen iedereen zich vrij en veilig kan voelen.

Ook voor de professionalisering van de sport, het behoud van de oorspronkelijke techniek en het welzijn van de honden zou een reglement fijn zijn.

Vanuit onze liefde voor de sport canitrail in zijn oorspronkelijke vorm, de honden en onze zorgen voor de nieuwe ontwikkelingen is de Dutch CaniTrail Association in het leven geroepen, in samenwerking met experts van gerelateerde vakgebieden. Trailorganisaties kunnen de richtlijnen van de DCTA gebruiken en canitrailers kunnen veel info vinden over het verantwoord en bewust canitrailen. De oorspronkelijke kennis uit de sledehondensport en canicross wordt gedeeld en het welzijn van de honden staat voorop.

canitrail

Een deelnemer van de canitrail tijdens de Vuurtorentrail op Ameland, georganiseerd door Cairn Trails & Adventures i.s.m. de DCTA
 

9. Kan ik meedoen aan canitrail evenementen?

Er zijn tegenwoordig veel mogelijkheden om als canitrailer mee te doen met een event. Meestal is er een onderscheid tussen reguliere trailruns waar honden welkom zijn, trailruns die een aparte canitrail klasse hebben en specifieke canitrail events.

Neem je voorbereiding serieus. Voor iedere sport is het heel normaal om eerst de techniek van de sport te leren, een langere periode te trainen en daarna pas aan events mee te doen.

Verdiep je vooraf in het reglement van de organisatie. Is er geen reglement voor canitrailers? Houd dan de Richtlijnen van de DCTA aan en lees de Canitrail Gedragsregels

Informeer vooraf hoe er gestart gaat worden. Wordt er gestart in een groep? Dan is dit niet ideaal. Een individuele start is fijner, omdat de honden dan rustiger blijven.

Onthoud: opwinding bij honden voor de start van een canitrail is niet positief, terwijl dat vaak wel gedacht wordt. Een ideale start bij een canitrail bestaat uit rustige honden die op voldoende afstand van elkaar zich op een ontspannen manier voorbereiden op de trail. Je canitrailhond is een duuratleet, net als jij en jullie hebben een rustige start nodig.

Begeleid je hond goed voor, tijdens en na de trail. Zorg ervoor dat hij zich tijdens het hele event veilig voelt en rustig is. Houd altijd voldoende afstand van andere honden, ook als je in een groep loopt. Blijf na de finish niet te lang hangen maar ga eerst je hond verzorgen. Volg ook tijdens een event een vaste routine zoals uitgelegd wordt in de blog: Warming up en Cooling down

10. Waar kan ik onder begeleiding trainen?

Nu je dit gelezen hebt, weet je dat canitrailen best een complexe sport is, die je het beste onder begeleiding kan leren.

Want hoe bepaal je een juiste trainingsopbouw? Hoe leer je goed samenwerken? Hoe leer je je hond doseren en houd je lichte spanning op de lijn? Sommige honden zullen veel te hard trekken of juist snel naast komen lopen. Het antwoord op deze vragen hangt af van veel aspecten en kan erg verschillend zijn. Bij de Run Dog Academy kun je canitrail trainingen volgen. Zijn de trainingen te ver weg? Zoek dan een Run Dog Trainer in je buurt. Zij geven training volgens de visie van Run Dog.

Je kunt voor het canitrailen dus eerst canicross beginners trainingen (canicross basics) volgen. Je eigen trailrunning skills kun je ook heel goed verbeteren door zonder hond trailclinics te volgen.

Heb je vragen over dit artikel of over de sport? Neem gerust contact met ons op.

Veel canitrail plezier!

canitrail

 

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »