Nieuwe focus -> minder producten =
SALE! bij Run Dog
Gratis verzenden boven 50 euro in NL
Gratis verzenden boven 100 euro in BE
#1. Canicross Aspecten

Rosine Verkleij - 02 / Sep / 2023

#1. Canicross Aspecten

Net als bij iedere andere sport is het belangrijk om als beginnende canicrosser of canitrailer eerst de basistechniek van de sport te leren, voordat je gaat opbouwen in afstand of snelheid en uiteindelijk mee gaat doen met wedstrijden of events. We helpen je een handje met een goede start met deel #1. van de 3-delige blogserie Canicross.

Aspecten van de sport canicross

Canicross is een complexe sport, waarbij meerdere aspecten samenkomen en er van alles tegelijk gebeurt. Wil je goed leren canicrossen? Dan heb je te maken met al deze aspecten. In de trainingen aan de Run Dog Academy worden al deze aspecten behandeld en verder ontwikkeld. 

Ben je meer geïnteresseerd in canitrail? Lees dan ook verder! In de basis zijn deze sporten gelijk aan elkaar. 

Canicross aspecten - Run Dog

© Run Dog - Canicross Aspecten 

Hond begrijpen: Emotie, taal, gedrag

Als canicrosser is het belangrijk om je hond goed te kunnen begrijpen. Wil je nauw met hem samenwerken? Verdiep je dan in het wezen van je hond.

Het is belangrijk om te weten hoe het met hem gaat, wanneer hij het te warm of te koud heeft, wanneer hij dorst of honger heeft, wanneer hij moe wordt, wanneer hij zich ongemakkelijk voelt, pijn heeft, over zijn grenzen gaat of wanneer hij overprikkeld is. Jij bent verantwoordelijk voor het fysiek en mentaal welzijn van je hond.

Wat is zijn persoonlijkheid, waar heeft hij aanleg voor? Welke talenten heeft hij en wat zijn z’n valkuilen? Welke signalen of lichaamstaal gebruikt hij om, mij en andere mensen en honden, dingen duidelijk te maken?

Begeleiden / leiding geven

Je kunt je hond trainen op verschillende manieren. Er is niet 1 juiste manier. Run Dog heeft hierin wel een bepaalde visie die we graag uitleggen. In de blog Leidinggeven aan je hond kun je hier meer over lezen.

Honden zijn net kinderen, ze denken vaak de hele wereld aan te kunnen, ze reageren vaak impulsief en kunnen niet altijd de gevolgen van hun acties overzien. Daarom is het aan ons om onze hond juist te begeleiden, zodat het goed met ze blijft gaan en ze ook gezond oud worden.

Canicross is een vorm van sledehondensport. Daarbij ben je je hond(en) aan het mennen. Je loopt dus niet achter je hond aan, maar je coacht je hond als het ware vooruit. Jij bepaalt dus het tempo, de trekkracht en de richting.

Een ontspannen hond loopt beter, kan de afstanden beter aan en staat goed open voor aanwijzingen. Wanneer kan je hond ontspannen en zich concentreren op het lopen? Als jij de taken van een goede leider goed uitvoert, zodat je hond je kan vertrouwen. Dat betekent dat je zorgt voor veiligheid, dat je initiatief neemt, dat je je coaching aanpast op de signalen van je hond, dat je consequent bent, de rust bewaart en aandacht hebt voor zowel je hond, je eigen beweging, jullie als team en de omgeving.

Oei! Dat is dus best een verantwoordelijke en lastige taak!

Eigen loophouding

Met canicross en canitrail loop je op onverharde ondergrond (vergelijk crosslopen en trailrunning). Dat is anders dan gewoon hardlopen op een vlakke ondergrond en vergt meer van je lichaam. Je hebt te maken met verschillende ondergronden, zoals bosgrond, zand, gladde modderige stukken, obstakels, heuvels, afdalingen, single tracks etc. Een sterke core helpt je daarbij. Plan daarom core stability oefeningen in je trainingsschema in, zorg voor veel variatie in je trainingen en een goede balans tussen rust en trainen.

Het lopen met je hond voor je uit heeft invloed op je loophouding en -techniek. Ook hiervoor is die sterke core belangrijk. Laat je voorover hellen en leun op de trekkracht van je hond. Zo werk je elkaar niet tegen en kun je als één gaan bewegen. Door het voorover hellen kun je ook beter onder je lichaamszwaartepunt landen, wat veel blessures kan voorkomen. 

Voorover hellen met een trekkende hond vergt wel een goede samenwerking met je hond. Er is wederzijds vertrouwen nodig om op elkaar te kunnen 'leunen' tijdens het rennen.

Beweging en gangwerk van je hond

In welke gangen loopt je hond? Loopt hij recht, regelmatig en vloeiend? Misschien in telgang, of is dat sinds kort dat hij daar liever voor kiest? Hoe draagt hij zijn hoofd en zijn staart?

Vaak wordt een hoge houding in hoofd en staart gekoppeld aan blij en enthousiast zijn. Maar uiteindelijk loopt je hond beter als hij zijn rug ontspant en zijn hoofd en staart laat dalen, zodat hij zijn buikspieren aan kan spannen. 

De beweging van je hond geeft je veel belangrijke info! Let dus goed op je hond tijdens het canicrossen, continu.

Eén van de misverstanden van canicross is dat je beter bent als je sneller gaat. Met wedstrijden wint de snelste, maar dat principe geldt voor veel sporten. Dit wil niet zeggen dat je altijd op snelheid moet trainen, integendeel! Train alle gangen van je hond en leer de techniek goed beheersen op verschillende snelheden. 

Canicross is een duursport. Het is dus van belang dat je je hond leert doseren, zodat hij niet te explosief start en alle energie kwijt raakt in het eerste stuk. Een super belangrijk punt dat zelfs op topniveau van de sport nog niet altijd goed wordt uitgevoerd. Vindt je hond het moeilijk om te doseren en weet je niet hoe je hem dit moet leren? Dan kun je dit onder begeleiding leren. 

Ook voor je hond zijn core stability oefeningen, gevarieerde trainingen en voldoende rust belangrijk. Uiteindelijk is je hond ook een atleet.

Samen bewegen en samenwerken

In dit aspect van de sport komt alles samen. Je hond vertrouwt je en kan zich concentreren op het lopen, jij weet hoe het met hem gaat, je coacht hem. Jij bepaalt het tempo en de trekkracht van je hond. Je kunt je eigen lijf goed voelen en je kunt je hond voelen door de treklijn, die continu op lichte spanning staat. Je hond trekt niet te hard, want dat kost onnodig veel energie. Jullie ‘plakken’ aan elkaar en bewegen als één geheel.

Ben je tot nu toe nog niet zo bewust bezig geweest met canicrossen of wil je je meer ontwikkelen in al deze aspecten? Volg dan een workshop, cursus, personal training of small group training bij de Run Dog Academy. Wil je even overleggen wat het beste bij je past? Neem dan gerust even contact met ons op.

 

Deze blog is onderdeel van de 3-delige serie:

#1. Canicross Aspecten

#2. 5 Canicross Basisvaardigheden

#3. 10 Tips voor Canicross Beginners

 

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »