Nieuwe focus -> minder producten =
SALE! bij Run Dog
Gratis verzenden boven 50 euro in NL
Gratis verzenden boven 100 euro in BE
Leidinggeven aan je hond

Rosine Verkleij - 13 / May / 2021

Leidinggeven aan je hond

Wil je met je hond gaan sporten? Dan valt of staat alles met hoe je met hem omgaat. Want zodra je je hond aan een lijn koppelt, zal hij zich aan gaan passen. Aan jou de verantwoordelijke taak om hem zorgvuldig en respectvol te begeleiden.

EEN GOEDE LEIDER

  • Zorgt voor veiligheid
  • Neemt verantwoordelijkheid
  • Stelt de hond centraal
  • Verdiept zich in het wezen van de hond
  • Verplaatst zich in de hond
  • Neemt beslissingen in het belang van de hond
  • Helpt de hond het goed te doen
  • Geeft de hond de ruimte om zich te ontplooien
  • Bewaart de rust
  • Is positief
  • Is consequent
  • Is beste maatjes met de hond

ALLEEN BELONEN IS NIET GENOEG

Het is belangrijk om je hond zo goed mogelijk te begeleiden tijdens het sporten. En dat begeleiden is zo makkelijk nog niet, want alleen ‘goed gedrag’ belonen is niet genoeg.

Wij leven in een veilige maatschappij, wij kunnen een plan maken en dingen in taal uitleggen. Je hond heeft die basis niet. Dingen van buitenaf kunnen levensbedreigend overkomen. Als hij met je gaat trainen weet hij in principe niet wat er komt en hoelang het duurt.

Daarom is het heel belangrijk dat je een gebied voor je hond creëert waarbinnen hij zich veilig kan voelen en op jou kan vertrouwen. Jij bent als coach of personal trainer van je hond verantwoordelijk voor zijn veiligheid en zijn welzijn, zodat hij zich op het sporten kan concentreren en zich aan jou over kan geven. Zorg dat niemand je training verstoort en dat loslopende honden uit de buurt blijven. Kies bewust een rustig gebied, keer desnoods om en zoek een andere route. Jij neemt het initiatief en jij neemt beslissingen in zijn belang.

Als je hond merkt dat jij de boel onder controle hebt, dan kan hij zich meer ontspannen en richten op het sporten. En dat kost tijd en goede ervaringen, zo wordt wederzijds vertrouwen opgebouwd.

VERDIEP JE IN JE HOND

Hoe zie je dat je hond zich goed en veilig voelt? Dat hij jou vertrouwt? Hoe zie je dat je hond moe wordt, of merk je dat hij zijn dag niet heeft? Hoe zie je dat je hond een lichamelijk ongemak heeft of onregelmatig loopt? Dat hij water nodig heeft? Allemaal essentiële vragen voor het goed kunnen begeleiden van je hond.

Verdiep je daarom in jouw hond (fysiek en mentaal) als individu en vergroot je kynologische kennis: hondentaal, signalen, gedrag, anatomie, bewegingsleer etc.

ZOEK DE OPLOSSING BIJ JEZELF

Ok, je weet nu aardig wat van je hond. Zijn er problemen in je training? Besef dan dat de oplossing in principe altijd bij jezelf ligt.

‘Mijn hond valt uit naar andere honden tijdens het trainen.’ Dan gaat het niet zozeer om het afleren van dit uitvallen, maar om de reden die erachter zit. Waarom valt je hond uit? Voelt hij zich niet veilig? Denkt hij dat hij hier iets mee moet? Is hij overprikkeld? Is je trainingsgebied te druk? Komt de andere hond te dichtbij? Allemaal zaken die jouw verantwoordelijkheid zijn en waar jij iets aan kunt doen. Vergroot de afstand, kies een ander gebied, neem initiatief en vraag je af of je iets kunt doen om je hond gerust te stellen.

‘Mijn hond luistert niet naar een commando.’ Dan gaat het er niet om dat je hond moet leren luisteren. Maar eigenlijk dat we beter naar onze hond moeten ‘luisteren’. Was je timing wel goed? Was je hond net afgeleid? Begreep hij het niet? Wil je te snel stappen maken?

VOORKOM FOUTEN

Iedereen wil het graag goed doen, dat geldt ook voor je hond. Jij kunt daarin een grote rol spelen.

Als je hond veel dingen goed doet, dan zal zijn zelfvertrouwen en vertrouwen in jou als begeleider enorm groeien. Hij kan alles wat je van hem vraagt! Wow, geweldig!

Dus zorg ervoor dat je hond het eigenlijk alleen maar goed kan doen. Daarbij is jouw inzicht en timing cruciaal.

Geef je het commando ‘rechts’, zorg er dan voor dat dit niet mis kan gaan. Begin met het geven van het commando als hij al rechts gaat en bouw dit in kleine stapjes langzaam uit.

Zorg dat je duidelijk en consequent bent, dat je hond niet afgeleid is en dat je zeker weet dat hij het kan. Jaa, goed zo! Zo groeit het vertrouwen.

Heb je een doel? Knip het in kleine stukjes en blijf goed op je hond letten. Zo kan het niet fout gaan en kun je altijd positief zijn.

BLIJF WISSELEN VAN PERSPECTIEF

Verplaats je in het perspectief van je hond. Hoe kom je op hem over? Hoe reageert hij op jou? Ben je wel rustig en duidelijk? Je hond reageert heel puur en eerlijk en zo leren we veel over onszelf.

Vooral als bij het sporten ambities, prestaties en ego’s een rol gaan spelen, bestaat er de kans om voorbij te gaan aan het belang en het perspectief van de hond. Blijf oprecht en zorg ervoor dat je hond altijd op de eerste plaats staat. Dat betekent misschien wel dat je je eigen doelen bij moet stellen.

Besef dan dat je hond meer kan presteren als hij zich goed en veilig voelt, dat hij sneller kan rennen als zijn lijf ontspant en bewegingen gecontroleerd en gedoseerd kunnen worden. Een win-winsituatie dus!

Oeff.. hartstikke moeilijk om op deze manier met je hond samen te werken! Dat klopt! Maar we kunnen in ieder geval zo goed mogelijk ons best doen. Doe het voor je hond!

VOLG TRAININGEN

Zelfreflectie is dus erg belangrijk in de omgang en training met je hond. Net als het leren kijken naar je hond. Tijdens de trainingen aan de Run Dog Academy wordt je begeleid in deze processen. Zo leer je meer over jezelf, over je hond en jullie communicatie samen.

Hierdoor verbeter je niet alleen je leidinggevende capaciteiten, maar krijg je ook een diepere band met je hond en meer kennis en inzicht in wat hij nodig heeft. 

 

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »