Gratis verzending vanaf 50,00 in NL
Gratis verzending vanaf 100,00 in BE
30 dagen retourrecht
Deskundig advies
Welk harnas is geschikt?

Rosine Verkleij - 08 / Mar / 2019

Welk harnas is geschikt?

Ons aanbod in harnassen is groot. Dat komt door de grote variëteit in hondenrassen en de vele activiteiten die je met je hond kunt doen. Maar hoe maak je nu de juiste keuze? Dat is best lastig!

HULP BIJ HET KIEZEN EN BEOORDELEN VAN HET HARNAS

Ons aanbod in harnassen is groot. Dat komt door de grote variëteit in hondenrassen en de vele activiteiten die je met je hond kunt doen.

Maar hoe maak je nu de juiste keuze? Dat is best lastig!

Daarom delen we graag onze kennis met je. Want iedere hond verdient een goed passend harnas!

LEER ZELF KRITISCH KIJKEN EN ONDERZOEKEN

We vinden het belangrijk dat iedereen die sport met zijn hond ook zelf goed kan beoordelen of het harnas goed zit. Heb je bij ons ooit een harnas aan laten meten? Dan is het geen garantie dat dit harnas levenslang goed blijft zitten! Je hond kan namelijk uitzwaren of veranderen qua bespiering.

Dus kijk regelmatig met een kritisch oog naar je harnas en voel of alles in orde is. Let ook tijdens het sporten hierop. ‘Maar mijn hond loopt prima in zijn harnas’, dat wil nog niet zeggen dat alles ook zit zoals het hoort.

HET JUISTE HARNAS VOOR DE JUISTE ACTIVITEIT

Welk harnas je het beste kan kiezen, hangt af van de activiteit die je gaat doen, de bouw van je hond, zijn voorkeur en mentaliteit en van je eigen voorkeur.

Ga je lekker joggen met je hond en loopt hij daarbij naast je? Dan heb je een ander harnas nodig dan wanneer je je hond voor de step zet en hem gedeeltelijk laat trekken.

In onze Run Dog Harnas Wijzer (zie onderaan deze pagina) kun je een idee krijgen welk harnas je voor welke activiteit en type hond kunt gebruiken.

Over het algemeen geldt:

- Sporten met je hond naast je: Sport Harnas

- Sporten met je hond voor je uit: Trek Harnas 

Pasvorm harnas hond

SPORT HARNAS

Sport harnassen zijn ontworpen om de hond veel bewegingsvrijheid en de juiste ondersteuning te geven met allerlei actieve bezigheden. Ze zijn niet ontworpen als trektuig.

Zero DC Short harnas

Er zijn verschillende varianten sport harnassen. Het Zero DC Short harnas is voor het outdoor sporten de bekendste variant. Dit universele harnas komt ongeveer tot halverwege de rug. Het model zit iets verder naar achter dan bij reguliere wandel- en fietstuigen, waardoor het meer bewegingsvrijheid geeft.

Dit sport harnas is in sommige gevallen geschikt als trek harnas voor sporten waarbij de hond voor je uit loopt:

- Voor zeer compacte honden met een te korte rug voor de echte trek harnassen. Zoals Rottweiler, Stafford, compacte Labrador.

- Voor hele kleine hondjes die de reguliere trekharnassen niet passen qua maat.

Dit harnas is voor bijna alle type honden ideaal om te gebruiken voor allerlei actieve bezigheden: dogsurvival, steppen en fietsen naast, wandelen, speuren etc.

sportharnas-hond

PASVORM BEOORDELEN SPORT HARNAS

Doe het harnas aan bij de hond.

Haal eventueel de haren van de nek en hals goed over het harnas zodat deze aan het eind van de hals komt te zitten.

Verstel de banden aan de zijkant zodat deze aansluiten.

Trek het harnas licht naar achter.

Voel of het harnas voor op het borstbeen zit (mag er een fractie boven zitten).

Bekijk of de schouders voldoende vrij zijn.

Bekijk of er voldoende ruimte achter de voorpoten zit. De band die onderlangs loopt hoort iets door te lopen over het borstbeen waar de ribben aan zitten. Dan heeft de hond voldoende ruimte achter de oksels. Deze onderste band hoort voor de splitsing nog op het skelet te zitten, zodat hij niet gaat 'insnoeren'. Check of dit het geval is met spanning op het harnas.

De banden aan de zijkant mogen niet voorbij de ribben komen, want dan wordt de hond ‘ingesnoerd’ wanneer er spanning op het harnas komt.

Het harnas komt tot ongeveer halverwege de rug (afhankelijk van de bouw van je hond).

Bij lichte spanning zit het harnas mooi glad om de hond.

Het harnas hoort goed aan te sluiten zodat hij steun geeft en goed blijft zitten. Een te groot harnas gaat schuiven.

TREK HARNAS

De trekharnassen zijn specifiek ontworpen om de hond in te laten trekken. Deze harnassen hebben in principe altijd de voorkeur, wanneer je hond voor je uit loopt en mag trekken tijdens het sporten. Dat is het geval bij canicross, bikejoring, stepjoring en sledehondensport. Maar ook bij canitrail, dogsurvival en speuren kunnen deze harnassen geschikt zijn wanneer je hond flink trekt.

De keus van het harnas is echter wel afhankelijk van de bouw van de hond, waardoor voor sommige rassen veel trek harnassen afvallen.

Ook kan een specifiek geval vragen om een sport harnas in plaats van een trekharnas.

Non-stop Free Motion harnas

PASVORM BEOORDELEN TREK HARNAS

Doe het harnas aan bij de hond.

Haal eventueel de haren van de nek en hals goed over het harnas zodat deze aan het eind van de hals komt te zitten.

Verstel de banden aan de zijkant zodat deze aansluiten (als het een verstelbaar harnas is).

Trek het harnas naar achter.

Voel of het harnas voor op het borstbeen zit.

In de nek kun je tussen harnas en nek 2 à 3 vingers doen.

Bekijk of de schouders voldoende vrij zijn.

Bekijk of er voldoende ruimte achter de voorpoten zit. De band die onderlangs loopt hoort iets door te lopen over het borstbeen waar de ribben aan zitten. Dan heeft de hond voldoende ruimte achter de oksels. Deze onderste band hoort voor de splitsing nog op het skelet te zitten, zodat hij niet gaat 'insnoeren'. Check of dit het geval is met spanning op het harnas.

De banden aan de zijkant horen nog net op de ribben te zitten.

De banden aan de zijkant mogen niet voorbij de ribben komen, want dan wordt de hond ook 'ingesnoerd' wanneer de hond gaat trekken. Check dit met spanning op het harnas.

Het eindstuk van het harnas hoort tot de staartaanzet te komen.

Bij lichte spanning zit het harnas mooi glad om de hond.

Het harnas hoort goed aan te sluiten zodat hij steun geeft en goed blijft zitten. Een te groot harnas gaat schuiven.

Onderzoek hoe de kracht verdeeld wordt wanneer er spanning op het harnas komt. Bij een trek harnas komt die kracht meer van onderuit.

SOORTEN TREK HARNASSEN

X-back harnas

Het X-back harnas is het bekendste type trek harnas. Dit harnas heeft een kruis vorm op de rug. Hij is er in veel verschillende merken. Ieder merk heeft zijn eigen specifieke kenmerken.

Omdat dit harnas niet verstelbaar is, is hij niet voor alle type honden geschikt. Je zit met een vaste halsmaat en ruglengte. Over het algemeen past hij het best bij lange, slanke honden.

Past dit harnas bij de bouw van je hond? Dan is dit harnas vaak een hele goede keus. Hij is minimaal en geeft toch voldoende steun. Je hond kan er erg vrij in bewegen.

Het Dragråttan X-back harnas is een fijn en goed afgewerkt harnas. Dit harnas heeft een vrij brede hals in verhouding met de lengte. Hierdoor is hij voor veel honden geschikt.

Het Non-stop Nome harnas heeft een mooie pasvorm voor honden met een smalle hals en lange rug.

Het Zero DC Cross DC harnas sluit voor wat hoger, vaak een fractie boven het borstbeen. Het harnas zit erg mooi als hij past, maar dit komt wel precies.

H-back harnas

De H-back harnassen hebben een H-vorm op de rug.

Het Non-stop Free Motion harnas is de bekendste hiervan. Dit harnas is verstelbaar. Maar dat wil niet zeggen dat hij voor alle type honden geschikt is. Het is een vrij grof harnas met brede banden. De hals is vrij ruim in verhouding met de lengte, die ook in te stellen is. Hierdoor is hij erg geschikt voor honden die wat breder gebouwd zijn, zoals de Labrador, Ridgeback, verschillende Herder soorten etc. Het harnas geeft goed steun.

Het Dragråttan Multi-Sport harnas heeft een buikband die achter de ribben valt. Hierdoor blijft het harnas mooi op zijn plaats, ook als de hond even naast je komt lopen bijvoorbeeld. Niet geschikt voor compacte honden.

Faster harnas

Het Zero DC Faster harnas is een apart type trektuig met een open rug. Met name geschikt voor lange, slanke honden met een smalle hals en diepe borst, zoals de Duitse Staande. De band van de hals is van brede stof, waardoor hij bij sommige honden over de schouder valt. De vorm van de hals is smal en daardoor sluit hij vaak wat te hoog bij honden die niet zo'n lange hals hebben.

Past hij goed dan is dit een erg fijn trektuig. Het harnas heeft een gesloten karakter door de grote delen stof. Dat kan erg fijn en veilig voelen voor je hond. Het kan ook zijn dat je hond meer houdt van een open harnas, zoals een x-back.

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »