Nieuwe focus -> minder producten =
SALE! bij Run Dog
Gratis verzenden boven 50 euro in NL
Gratis verzenden boven 100 euro in BE
Welk harnas is geschikt?

Rosine Verkleij - 08 / Mar / 2019

Welk harnas is geschikt?

Ons aanbod in harnassen is groot. Dat komt door de grote variëteit in hondenrassen en de vele activiteiten die je met je hond kunt doen. Maar hoe maak je nu de juiste keuze? Dat is best lastig!

HULP BIJ HET KIEZEN EN BEOORDELEN VAN HET HARNAS

Ons aanbod in harnassen is groot. Dat komt door de grote variëteit in hondenrassen en de vele activiteiten die je met je hond kunt doen.

Maar hoe maak je nu de juiste keuze? Dat is best lastig! Daarom delen we graag onze kennis met je. Want iedere hond verdient een goed passend harnas!

Wil je toch graag meer hulp hierbij? Neem dan even contact op voor persoonlijke hulp of maak een afspraak voor een Passervice.

HET JUISTE HARNAS VOOR DE JUISTE ACTIVITEIT

Welk harnas je het beste kan kiezen, hangt af van de activiteit die je gaat doen, de bouw van je hond, zijn voorkeur en mentaliteit en van je eigen voorkeur. Lees voor meer info over verschillende sporten en het bijbehorende materiaal de blog: Outdoor sporten met je hond

Ga je lekker joggen met je hond en loopt hij daarbij naast je? Dan heb je een ander harnas nodig dan wanneer je je hond voor de step zet en hem gedeeltelijk laat trekken.

In onze Run Dog Harnas Wijzer (zie onderaan deze pagina) kun je een idee krijgen welk harnas je voor welke activiteit en type hond kunt gebruiken.

Over het algemeen geldt:

Bepaalde modellen harnassen kun je voor meerdere activiteiten gebruiken. 

> SPORT HARNAS

Sport harnassen zijn ontworpen om de hond veel bewegingsvrijheid en de juiste ondersteuning te geven met allerlei actieve bezigheden. Ze zijn niet ontworpen als trektuig.

Weltmeisters Short harnas en Zero DC Short harnas

Er zijn verschillende varianten sport harnassen. Het Weltmeisters Short harnas en Zero DC Short harnas zijn voor het outdoor sporten de bekendste varianten. Deze universele en hybride harnassen komen ongeveer tot halverwege de rug. De modellen zijn vrijwel gelijk aan elkaar en zitten iets verder naar achter dan bij reguliere wandel- en fietstuigen, waardoor de hond meer bewegingsvrijheid heeft. Deze 2 Short harnassen zijn in sommige gevallen geschikt als trek harnas voor sporten waarbij de hond voor je uit loopt:

- Voor zeer compacte honden met een te korte rug voor de echte trek harnassen. Zoals Rottweiler, Stafford, compacte Labrador.

- Voor honden die bijna niet trekken bij canicross en canitrail.

- Voor hele kleine hondjes die de reguliere trekharnassen niet passen qua maat.

Dit harnas is voor bijna alle type honden ideaal om te gebruiken voor allerlei actieve bezigheden: dogsurvival, steppen en fietsen naast, wandelen, speuren etc.

PASVORM BEOORDELEN SPORT HARNAS

Voor een goede beoordeling is het belangrijk het harnas eerst goed om te doen en te verstellen. Volg daarbij de volgende stappen:

 1. Doe het harnas over de kop van de hond. Draai daarbij eerst de halsopening een kwartslag, zodat hij gemakkelijk over de oren schuift. 
 2. Haal het nekvel en de vacht van de nek en hals goed over het harnas zodat deze aan het eind van de hals komt te zitten, dichtbij de borst.
 3. Trek het harnas tussen de voorpoten naar beneden en naar achter.
 4. Verstel de banden aan de zijkant zodat deze aansluiten. De gesp kan bij de Short harnassen helemaal in de voering geschoven worden door de stof van de voering op te stropen. 
 5. Trek het harnas licht naar achter.

Volg de volgende stappen voor de beoordeling:

 1. Voel of het harnas voor op het borstbeen zit (mag er een fractie boven zitten). De pasvorm rond nek en hals hoort goed aan te sluiten. Kun je bovenop bij de nek 2 à 3 vingers tussen het harnas doen (bij middelgrote hond)? Dan is er meestal voldoende ruimte.
 2. Bekijk of de schouders voldoende vrij zijn.
 3. Bekijk of er voldoende ruimte achter de voorpoten zit. De band die onderlangs loopt hoort iets door te lopen over het borstbeen waar de ribben aan zitten. Dan heeft de hond voldoende ruimte achter de oksels. Deze onderste band hoort voor de splitsing nog op het skelet te zitten, zodat hij niet gaat 'insnoeren' in het weke deel. Check of dit het geval is met spanning op het harnas.
 4. De banden aan de zijkant mogen niet voorbij de ribben komen, want dan wordt de hond ‘ingesnoerd’ wanneer er spanning op het harnas komt.
 5. Het harnas komt bij de Short harnassen tot ongeveer halverwege de rug (afhankelijk van de bouw van je hond). Bij de andere sportharnassen is het model iets korter. 
 6. Bij lichte spanning zit het harnas mooi glad om de hond.
 7. Het harnas hoort goed aan te sluiten zodat hij steun geeft en goed blijft zitten. Een te groot harnas gaat schuiven.

sportharnas-hond

Pasvorm sportharnas: Weltmeisters Short harnas (links) en Zero DC Short harnas (rechts).

> TREK HARNAS

De trekharnassen zijn specifiek ontworpen om de hond in te laten trekken. Deze harnassen hebben in principe altijd de voorkeur, wanneer je hond voor je uit loopt en mag trekken tijdens het sporten. Dat is het geval bij canicross, bikejoring, stepjoring en sledehondensport. Maar ook bij canitrail, dogsurvival en speuren kunnen deze harnassen geschikt zijn wanneer je hond flink trekt.

De keus van het harnas is echter wel afhankelijk van de bouw van de hond, waardoor voor sommige rassen veel trek harnassen afvallen.

Ook kan een specifiek geval vragen om een sport harnas in plaats van een trekharnas.

PASVORM BEOORDELEN TREK HARNAS

Voor een goede beoordeling is het belangrijk het harnas eerst goed om te doen en te verstellen. Volg daarbij de volgende stappen:

 1. Doe het harnas over de kop van de hond. Draai daarbij eerst de halsopening een kwartslag, zodat hij gemakkelijk over de oren schuift. 
 2. Haal het nekvel en de vacht van de nek en hals goed over het harnas zodat deze aan het eind van de hals komt te zitten, dichtbij de borst.
 3. Til voorzichtig en ontspannen 1 voor 1 de voorpoten recht omhoog op door de pols dubbel te vouwen en haal deze over de band die aan de zijkant komt. 
 4. Trek het harnas tussen de voorpoten naar beneden en naar achter.
 5. Verstel de banden aan de zijkant zodat deze aansluiten (bij verstelbare harnassen)
 6. Trek het harnas licht naar achter aan het koord. 

Volg de volgende stappen voor de beoordeling:

 1. Voer de volgende stappen uit met spanning op het harnas, door het recht naar achter te trekken. 
 2. Voel of het harnas voor op het borstbeen zit (mag er max 1 cm boven zitten). De pasvorm rond nek en hals hoort goed aan te sluiten. Kun je bovenop bij de nek 2 vingers tussen het harnas doen (bij middelgrote hond)? Dan is er meestal voldoende ruimte.
 3. Bekijk of de schouders voldoende vrij zijn.
 4. Bekijk of er voldoende ruimte achter de voorpoten zit. De band die onderlangs loopt hoort iets door te lopen over het borstbeen waar de ribben aan zitten. Dan heeft de hond voldoende ruimte achter de oksels. Deze onderste band onder de buik hoort voor de splitsing nog op het skelet te zitten, zodat hij niet gaat 'insnoeren' in het weke deel. Check of dit het geval is met spanning op het harnas.
 5. De banden aan de zijkant mogen niet voorbij de ribben komen, want dan wordt de hond ‘ingesnoerd’ wanneer er spanning op het harnas komt.
 6. Het eindstuk van het harnas hoort tot de staartaanzet te komen, wanneer het harnas naar achter getrokken wordt. 
 7. Bij lichte spanning zit het harnas mooi glad om de hond. Het is normaal dat een trekharnas wat op gaat kruipen als hij los om zit. Dus zonder spanning lijkt het harnas niet goed te passen.
 8. Het harnas hoort goed aan te sluiten zodat hij steun geeft en goed blijft zitten. Een te groot harnas gaat schuiven. Een trekharnas hoort strakker te zitten dan een sport- of wandelharnas, omdat hij goed steun moet geven wanneer de hond trekt. 
 9. Onderzoek hoe de kracht verdeeld wordt wanneer er spanning op het harnas komt. Bij een trek harnas komt die kracht meer van onderuit.

Pasvorm harnas hond

Pasvorm trek harnas: Non-stop Freemotion harnas

SOORTEN TREK HARNASSEN

X-back harnas

Het X-back harnas is het bekendste type trek harnas. Dit harnas heeft een kruis vorm op de rug. Hij is er in veel verschillende merken. Ieder merk heeft zijn eigen specifieke kenmerken.

Omdat dit harnas niet verstelbaar is, is hij niet voor alle type honden geschikt. Je zit met een vaste halsmaat en ruglengte. Over het algemeen past hij het best bij lange, slanke honden.

Past dit harnas bij de bouw van je hond? Dan is dit harnas vaak een hele goede keus. Hij is minimaal en geeft toch voldoende steun. Je hond kan er erg vrij in bewegen.

Het Dragråttan X-back harnas is een fijn en goed afgewerkt harnas. Dit harnas heeft een vrij brede hals in verhouding met de lengte. Hierdoor is hij voor veel honden geschikt.

Het Non-stop Nansen Nome harnas heeft een mooie pasvorm voor honden met een smalle hals en lange rug. Het nieuwe model is echter zo lang en extreem smal in de hals dat we deze uit ons assortiment hebben gehaald. 

Het Zero DC Cross DC harnas sluit voor wat hoger, vaak een fractie boven het borstbeen. Het harnas zit erg mooi als hij past, maar dit komt wel precies. Vooraf passen heeft daarom de voorkeur.

H-back harnas

De H-back harnassen hebben een H-vorm op de rug.

Het Non-stop Freemotion harnas is de bekendste hiervan. Dit harnas is verstelbaar. Maar dat wil niet zeggen dat hij voor alle type honden geschikt is. Het is een vrij grof harnas met brede banden. De hals is vrij ruim in verhouding met de lengte, die ook in te stellen is. Hierdoor is hij erg geschikt voor honden die wat breder gebouwd zijn, zoals de Labrador, Ridgeback, verschillende Herder soorten etc. Het harnas geeft goed steun.

Het Dragråttan Multi-Sport harnas heeft een buikband die achter de ribben valt. Hierdoor blijft het harnas mooi op zijn plaats, ook als de hond even naast je komt lopen bijvoorbeeld. Niet geschikt voor compacte honden.

Open back harnas

Het Zero DC Faster harnas is een voorbeeld van een open back harnas, een harnas met een open rug. Het voordeel hiervan is dat de hond veel bewegingsvrijheid heeft. Het nadeel is dat de rug geen steun krijgt van het harnas, dat kan met name met langere afstanden waarbij de hond intensief beweegt een nadeel zijn.

Het Zero DC Faster harnas is met name geschikt voor lange, slanke honden met een smalle hals en diepe borst, zoals de Duitse Staande. De band van de hals is van brede stof, waardoor hij bij sommige honden over de schouder valt. Let hier dus goed op bij de beoordeling. De vorm van de hals is smal en daardoor sluit hij vaak wat te hoog bij honden die niet zo'n lange hals hebben.

Past hij goed dan is dit een erg fijn trektuig. Het harnas heeft een gesloten karakter door de grote delen stof. Dat kan erg fijn en veilig voelen voor je hond.

Het kan ook zijn dat je hond meer houdt van een open harnas, zoals een x-back.

LEER ZELF KRITISCH KIJKEN EN ONDERZOEKEN

We vinden het belangrijk dat iedereen die sport met zijn hond ook zelf goed kan beoordelen of het harnas goed zit. Heb je bij ons ooit een harnas aan laten meten? Dan is het geen garantie dat dit harnas levenslang goed blijft zitten! Je hond kan namelijk uitzwaren of veranderen qua bespiering.

Dus kijk regelmatig met een kritisch oog naar je harnas en voel of alles in orde is. Let ook tijdens het sporten hierop. ‘Maar mijn hond loopt prima in zijn harnas’, dat wil nog niet zeggen dat alles ook zit zoals het hoort.

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »