Nieuwe focus -> minder producten =
SALE! bij Run Dog
Gratis verzenden boven 50 euro in NL
Gratis verzenden boven 100 euro in BE
Suppen met je hond

Caren Appelman - 12 / Jun / 2021

Suppen met je hond

Suppen met je hond is superleuk! En het wordt razend populair. Begin hier niet zomaar mee, maar bereid je goed voor. Zo kunnen jij en je hond extra genieten en verantwoord het water op. Lees hier belangrijke basisinfo.

Wat is het?

Suppen is een afkorting van ‘stand up paddling’. Ofwel, het peddelen op een surfboard. Een sport die is ontstaan doordat surfers activiteiten op het water wilden blijven doen wanneer er geen of onvoldoende wind was om te windsurfen. In Nederland heeft deze sport ook aardig wat bekendheid gekregen en ook het suppen samen met je hond raakt steeds meer in trek.

suppen met hond

Peaks & Pines Photography

Voor wie is het geschikt?

Suppen is geschikt voor jong en oud. Belangrijk is wel dat je goed kan zwemmen. Of suppen ook past bij je hond, hangt grotendeels van zijn karakter af. Als je hond het leuk vindt om samen met jou op pad te gaan en allerlei dingen te ondernemen, dan is de kans groter dat hij het suppen leuk vindt, dan bij een hond die niet van water houdt en het liefst lekker voor de kachel ligt te slapen. Hoewel de hond zelf niet actief sport, is hij wel bezig om continue balans te vinden. De fijne en de grove motoriek worden hierbij aangesproken. Dat betekent dat je met jonge en oudere honden beter de tocht niet te lang kan maken.

Hoe begin je?

Ontdek allereerst of je zelf het suppen leuk vindt en oefen eerst een aantal keer zonder je hond. Je kan misschien een sup huren of lenen. Ook kan je zo onderzoeken welk type board het beste bij je of jullie past. In de basis heb je de keuze uit een hardboard of een opblaasbaar board. Een hardboard is stevig, kan niet lek gaan en is dus goed bestand tegen hondennagels. Een dergelijk board is alleen wel erg glad en honden hebben weinig houvast. Een ander nadeel is dat – als je graag op verschillende locaties wil suppen of je het board niet op een vaste plek kan leggen – je het board ook moet vervoeren. Dat is dus dan ook weer het voordeel van een opblaasbaar board. Je kunt hem makkelijk meenemen. De nadelen van een dergelijk board zijn dat ze lek kunnen raken en dat je ze iedere keer moet oppompen.

Zorg eerst dat je zelf de basisbeginselen van het suppen onder de knie krijgt. Probeer daarbij ook eens verschillende houdingen aan te nemen. Dit kan handig zijn bij het van wal gaan of aanmeren of als je later je hond onderweg wil helpen tijdens het suppen. De drie basishoudingen zijn: zitten, op je knieën of staand. Je staat of zit zelf net achter het midden van de sup.

De posities van je hond kunnen wisselen, waarover later meer, maar om te beginnen handig om te kijken hoe hoog je je peddel moeten houden wanneer je hond tussen je benen zit. Of als je hond op de boeg zit of ligt, kan de peddel er dan voor langs?

Welk materiaal heb je nodig?

Afhankelijk van de locatie, heb je wisselend materiaal nodig.

Wat tot de standaarduitrusting behoort is een tuig of zwemvest voor je hond waarmee je je hond, als het nodig is, op de sup kan trekken wanneer je op open water bent.

Met een lijn kun je het tuig of zwemvest aan een heupgordel vastmaken. Kijk ook naar de lengte van de lijn. Wil je hond regelmatig van de sup afspringen? Kies dan voor een lijn die kort is of die verstelbaar is.

Ook een ondergrond voor de hond om je sup te beschermen en de hond aan te geven op welke plek hij mag zijn, is aan te raden. Dit kan een handdoek zijn of een antislipmat. Dit zorgt tevens voor meer grip voor je hond.

Er zijn verschillende formaten sups en wanneer je je hond meeneemt, is het handig om voor een wat breder type te kiezen. Deze sups liggen stabieler in het water en de hond heeft ook meer ruimte.

suppen met hond

Peaks & Pines Photography
 

Ondiep water met een zandbodem

Wanneer je in ondiep water gaat suppen en je hond kan daar ook nog staan, dan is een tuigje, eventueel  met handvat, waarmee je je hond omhoog kan tillen in geval van nood, voldoende. Ook kan je er dan voor kiezen om de hond los op de sup te laten. Wel belangrijk is het daarbij dat de hond goed luistert en altijd weer naar je terug komt.

Diep open water

Op dieper en open water zijn er meer zaken om rekening mee te houden. Doordat je de bodem niet kan zien en er altijd een risico is dat je van de sup valt, zijn waterschoenen voor jezelf aan te bevelen. Een zwemvest voor jezelf en voor je hond zijn dan ook belangrijk. Zeker in dieper water, kan het erg koud zijn waardoor spieren van je hond en van jezelf verkrampt kunnen raken waardoor jullie mogelijk niet meer op de sup kunnen komen.

Hoe wen ik mijn hond aan de sup?

Sommige honden springen op een sup alsof ze nooit anders gedaan hebben en anderen hebben wat meer tijd nodig. Als je een eigen sup hebt, kan je de sup in de tuin oppompen en je hond hier eerst eens aan laten ruiken. Wanneer je hond de sup neutraal of misschien zelfs leuk vindt, kan je beginnen met de hond erop te laten zitten. Koppel er commando’s aan en beloon je hond regelmatig. De basiscommando’s als zit en af, die de meeste honden wel kennen, hebben ze wellicht nog nooit uitgevoerd op een wiebelende plank. Zorg dus eerst dat je hond snapt wat de bedoeling is en beloon je hond hier ook weer voor.

Je kunt een handdoek, een kleedje of een antislipmat gebruiken om de hond te leren op welke plek hij mag zijn van de sup. Dit heeft ook nog een praktisch voordeel want doordat de sup opblaasbaar is, kan deze door nagels natuurlijk ook lek raken.

 

Peaks & Pines Photography
 

Heb je geen eigen sup? Zorg er dan voor dat je ergens begint met de leen- of huursup in water waar de hond kan staan of aan een oever waarbij je zelf in het water kan staan. In beide gevallen kan je de sup goed stabiel houden om je hond te helpen op de sup te komen. Iemand die je hierbij helpt, kan handig zijn.

We zitten op de sup, en dan?

Eenmaal op de sup samen met je hond, ga je in ondiep water uitproberen wat de beste positie is voor jullie samen. Begin je op je knieën met je hond vlak voor je? Ga je staan met de hond ook staand op ‘de boeg’? Pas als jullie je beide comfortabel voelen, ga je een klein stukje varen. Laat je hond wennen aan het feit dat de peddel over zijn hoofd gaat en dat er wellicht wat druppels op zijn kop vallen. Maak eerst rustige bewegingen en als je hond gewend is, kan je het tempo wat opvoeren. Doe alles stap voor stap en ga pas verder als je zeker weet dat je hond het leuk vindt.

 suppen met hond

Peaks & Pines Photography
Zwemvest hond: Non-stop Safe Life Jacket
Check hier alle zwemvesten
Bij activiteit Suppen vind je alle materialen

Hoe weet ik of mijn hond het leuk vindt?

Een hond die het meegaan op de sup leuk vindt, laat een ontspannen houding zien. Hij zit, staat of ligt en kijkt rustig om zich heen. Misschien probeert hij wel een vliegje te vangen, kijkt hij naar de vogels of neemt hij een slok water.

Wanneer je hond na een paar keer proberen nog geen ontspannen gedrag vertoont, dan is het de vraag of je je hond wel een plezier doet met deze hobby. Je kunt dit zien aan je hond wanneer hij bijvoorbeeld constant piept, blaft, gespannen is, heen en weer blijft drentelen en er steeds af wil springen. Bij dit laatste kan het natuurlijk ook zijn dat je hond graag wil zwemmen, maar ook dan, vraag je af of je je hond dan daar niet meer een plezier mee doet.

Wanneer kan je beter niet suppen?

Het is erg verleidelijk om met warm weer te gaan suppen. Wanneer je hond echter in de brandende zon op de sup zit, kan hij geen kant op om afkoeling te zoeken. Ook je hond laten zwemmen heeft dan averechts effect. Door de zonnestralen op de natte vacht, begint deze te broeien en krijgt je hond het juist nog veel warmer. Ga met warm zonnig weer dus vroeg in de ochtend of laat in de avond suppen of kies een schaduwrijke route.

Wanneer je een hond hebt die niet kan zwemmen, is het niet handig om je hond op open water mee te nemen. Als je hond er zelf nog kan staan, kan je het uiteraard wel proberen. Twijfel je of je hond kan en wil zwemmen in open water (in geval van nood)? Doe je hond dan altijd een zwemvest aan.

Je hond aan een lijn aan jezelf koppelen kan een risico zijn als je een grote hond hebt en je hem moeilijk kunt houden. Vraag jezelf dan af of suppen wel een goed idee is. 

Mag mijn hond zwemmen tijdens het suppen?

Wanneer je hond graag zwemt, kan je je hond hier onderweg toestemming voor geven. Doe dit alleen als je zeker weet dat je hond ook terugkomt én dat je hond weet hoe hij met behulp van jou weer op de sup kan komen. Twijfel je daar aan, zorg dan dat je dat eerst in ondiep water hebt geoefend. Zet je hond af op de sup om in het water te plonzen, zorg dan dat je de sup goed beschermd hebt tegen nagels.

Wat neem ik mee voor onderweg bij een tocht?

Een waterdichte tas (bag) kan erg handig zijn. De meeste sups hebben daar elastieken voor op de voorkant, waardoor deze er goed onder blijft zitten.

De bag is handig voor: sleutels, geld, telefoon, EHBO-kit voor sup eventueel voor jezelf en je hond en drinkwater inclusief waterbakje.  

Kan je met meerdere honden suppen?

Het is zeker mogelijk om met meerdere honden te suppen. Het is daarbij belangrijk dat de honden ook apart van elkaar goed kunnen luisteren. Het is bijvoorbeeld handig als de honden om de beurt op de sup gaan. Dus dan is het praktisch als je aan je honden kan aangeven dat er 1 mag wachten en de ander er op mag. Dit kan je ook goed zonder sup oefenen.

Er zijn extra grote familiesups te koop die handig kunnen zijn als je heerlijk wil toeren met meerdere honden en/of meerdere personen. Zo’n sup gaat wat langzamer, maar kan erg praktisch zijn in zo’n geval.

Wat let ik verder nog op?

  • Zorg dat je hond van te voren goed uitgelaten is.
  • Ga pas met je hond het water op, als je hond goed luistert naar de basiscommando’s die nodig zijn om je hond op een plek te laten zitten of liggen op de sup en wanneer je hond op een ontspannen manier op de sup kan komen en er weer vanaf kan springen.
  • Zorg ervoor dat de staart van je hond tijdens het suppen op de sup blijft. Wanneer de staart in de stroming hangt, kan dit voor een cold water tail zorgen en dat is erg pijnlijk voor je hond.

 

Caren Appelman

Hondencentrum Chimié

 

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »